Динамо Брест – Шахтьор Солигорск, 25.04.2020

Ето че стигнахме и до град Брест, където актуалните шампиони на Беларус Динамо посрещат на своя стадион ГОСК Брески гостите от Солигорск – Шахтьор. Нека споменем, че в този около 350 000 хиляден град се намира мемориалът Брестката крепост поела първият удар на хитлеристите през 1941 год. и удържала цял месец на атаките на многократно превъзхождащи по численост и въоръжение немски войски, за което е провъзгласена за Крепост – герой.

Да минем на футболна вълна, Динамо също започна колебливо и със събраните 7 точки е десети за момента. Разбира се, това е самото начало на сезона, като челниците са само на 3 точки пред тях и тепърва важното предстои за всички тимове. Сергей Ковалчук запази ядрото от футболисти стигнали до забележителният успех през миналия сезон – сплав от беларуски футболисти, водени от капитана на 32 год. Сергей Кисляк, подпомагани от трима много опитни украинци – Артьом Милевски на 35 год., Евген Хачериди на 32 и Александър Нойок на 27. Към тях прибавяме и камерунецът Габи Джуниър Кики. И целта пред “Синьо – белите колкото и трудна да изглежда е пак борба за титлата и през този сезон в сериозна конкуренция на поне 4-5 тима.

Шахтьор Солигорск е тим основан през 1961-а год, а във Висшата Лига на Беларус играе от 1992-ра. Шампион е на страната през 2005-та год. Държи рекорд от 60 последователни срещи без домакинска загуба в периода август 2000-та до октомври 2004-та. През миналия сезон “Миньорите” завършиха на почетното трето място и целта и амбициите са поне повторение на това постижение. Изпълнението на тази задача е поверена на един от малкото треньори чужденци в Лигата – украинеца Юри Вернидуб. Чуждите футболисти не са много, но са доста качествени – да споменем някои от тях – таранът от Австрия Бодул, Сьоке от Словакия, сърбите Иванович и Ламбулич. Слабото начало трябва да се загърби, а днес ще бъде много сериозен тест.

Динамо Брест няма успех над Шахтьор в последните три сезона на този терен – през 2017-та год. – 2:2, през 2018-та – 1:3 и през миналия сезон – 1:1. Не е ли време настоящите шампиони да променят тази статистика с една победа, макар и трудна, още повече, ставката за 1-ца е много солидна. Ние ви препоръчваме прогноза 1-ца, който има колебания нека да я подсили с равенство. И така прогноза 1-ца с обосновка по- добрата форма на домакините. На точен резултат ви предлагаме 2:1 и ви желаем късмет!