Динамо Минск – Ислох Минск, 17.05.2020

Втората среща от неделя е столично дерби – на своя едноименен стадион, Динамо посреща символичните гости от Ислох. През миналия сезон завършиха рамо до рамо, съответно 4-ти и 5-ти с 3 точки разлика, но сега след 8 изиграни мача по-титулуваният тим на домакините изостава с цели 6 точки и това прави срещата много любопитна. Интересно е и това, че досега не са регистрирали равенство – Динамо – 3 – 0 – 5, а Ислох 5 – 0 – 3.

Динамо тъкмо с 2 поредни победи в 5-ти и 6-ти кръг се стабилизира, загуби последните си 2 срещи с по 1:2 от Слуцк на този терен и като гост на съименниците си от шампиона Динамо Брест. Така пак се свлякоха почти в дъното на таблицата, в една много гъсто населена зона. Днес това дерби трябва да се изиграе умно, а букмейкърите въпреки класирането, определят тимът на новия наставник Леонид Кучук, заменил от 4-ти кръг Сергей Гуренко, за твърд фаворит в двубоя, може би поради статистиката, която е солидно в тяхна полза.

Ислох след тежкото 0:4 в Солигорск от Шахтьор, се върна на победния път с макар и труден успех над последните Белшина у дома с 2:1. Така с аванс от 6 точки е логично да се чувстват много по-спокойни в навечерието на дербито. Дали млад наставник като Витали Жуковски ще може да опонира успешно на 25 год. по- опитния си колега? Все пак “Небесно – сините имат достатъчно аргументи да излязат с чест от дербито – Янсане от Гвинея с 4 отбелязани гола и Комаровский с 3 гола и 3 асистенции.

Това дерби стана възможно през 2016-та, когато Ислох се изкачиха в елита на Беларус. Ето ги всички срещи в този период – през 2016-та – разменени домакински победи – 3:1 за Ислох (това е единстеият им успех) и 1:0 за Динамо. През 2017-та – победи за Динамо с 1:0 у дома и 5:1 на терена на съперниците. През 2018-та – 0:0 и 1:0 за Динамо, а миналия сезон – 1:0 пак в тяхна полза и 1:1. Много ни се иска да ви предложим хикса за прогноза с много висока ставка, риска си заслужава. И така прогноза един смел Х, все някога нулите в тази графа ще се запълнят, защо не сега?