Енергетик БГУ Минск – Брест, 16.05.2020

Съботната програма от първенството на Беларус по футбол започва от столичният стадион РЦОП – БГУ, където Енергетик приема шампиона Брест. Тимовете са разделени от 2 точки и преди този 9-ти кръг са с много сходни показатели, което ни кара да мислим, че ни чака любопитна среща.

Енергетик – БГУ продължава да редува победи и загуби – започна с 3 успеха, после допусна 3 поредни поражения, компенсирайки ги с 2 победи, при това далеч от дома, последната над Слуцк с 2:1, като ги свали от върха на временното класиране за сметка на БАТЕ Борисов. По тази “схема” следва трета победа, но шампионите все още 6-ти едва ли ще са съгласни. “Бяло – сините” на наставника Владимир Белявский обаче разполагат със силен коз – узбекът Жасур Яхшибаев, водач в листата на голмайсторите заедно с Кадимян от Неман с 6 попадения.

Шампионите от Брест с двете си поредни победи – 3:0 над Белшина като гост и 2:1 над Динамо Минск са вече на 3 точки от главните си според всички специалисти конкуренти за титлата БАТЕ Борисов. При това положение Сергей Ковалчук, разполагащ наистина с много опитни и можещи изпълнители – Кисляк, Милевски, Хачериди, Нойок… със сигурност ще води тимът си във всеки мач, независимо от терена с мисъл за спечелване на актив.

Да припомним – Енергетик БГУ след като дълго време беше в Първа Лига на Беларус (от 2005-та до 2018-та), през миналия сезон се появиха в елита и завършиха на 12-то място. През това първенство срещите с шампиона Брест завършиха 1:1 на този терен и победа за Динамо у дома с 6:2. Справедливо или не, ставките на букмейкърите са в полза на гостите, но дали те ще оправдаят доверието им. Ситуацията е сложна, Енергетик в първи кръг спечели срещу БАТЕ с 3:1 и сега ще иска да изненада и другия фаворит. Ние ви предлагаме прогнозата гол/гол, както са завършили срещите от миналия сезон.