Жодино – Городея, 15.05.2020

Стадион Торпедо е домакин на единствената петъчна среща от 9-ти кръг на Висшата лига по футбол на Беларус – домакините от Жодино приемат Городея. Другата среща – ФК Минск – Неман Гродно беше отложена поради съмнения за заразени от COVID -19 футболисти от столичния тим.

Жодино се радва на серия от 5 двубоя без поражение – 3 ремита и два успеха, която ги изкачи на 3-та позиция само на точка от върха. Интересно е да се отбележи, че и трите равенства бяха нулеви ( едното като гост на БАТЕ в град Борисов), а победите с разлика – у дома над Енергетик БГУ Минск с 2:0 и навън с 5:2 срещу друг столичен тим – ФК Минск. Това разбира се не е случайно, а е плод на упоритата работа на треньора Юри Пунтус, извел “Автозаводците” до 6-та позиция през миналия сезон. Всички си вършат съвестно работата на терена, като безценен е опитът на водещите играчи – Хачатурян, капитан на отбора, Яшин, Юсов, бразилците Велосо и Рамос, вкаралият 4 гола до момента Горбашик. Днес обаче срещат тим, когото победиха само веднъж на този терен в последните 3 сезона и трябва да са много концентрирани.

Городея прекъсна серия от 3 поредни успеха с по 1:0 със загуба 0:2 у дома от БАТЕ Борисов и 2 равенства по 1:1 като гост на Рух Брест и на своя земя срещу ФК Минск. Това се отрази на класирането – вече са 11-ти, но разликата от тези пред тях е минимална. Притеснителното за възпитаниците на Олег Радушко си остава ниската резултатност – вкарани само 5 гола и последни по този показател, това се компенсира донякъде от отбраната, която е четвърта по стабилност до момента.

Както отбелязахме, Жодино спечели само през 2017-та на стадион Торпедо с 3:2 срещу Городея, а през 2018-та загуби с 0:1, миналия сезон срещата завърши нерешено – 1:1. Жодино е бил домакин само 3 пъти през този шампионат – 2 победи и равен при 3:0 г.р. Городея е бил 4 пъти гост и баланса е положителен – 2 – 1 – 1 при 3:2 г.р. Така ставката за под 2.5 гола логично е ниска, а “Торпедовци” са солиден фаворит на букмейкърите. Ние също ви препоръчваме варианта 1-ца – дано да се окажем прави.