Борусия Мьонхенгладбах – Байер Леверкузен, 23.05.2020

По всички футболни критерии уважаеми приятели на футбола, срещата на Борусия – Парк е централна за този 27-и кръг в германската Бундеслига. Пряк сблъсък за разпределението на призовите места и тези в ШЛ, между Борусия Мьонхенгладбах и Байер Леверкузен, съответно 2-ри и 5-ти в класирането на само 2 точки един от друг. С убедителни победи като гости и двата тима показаха, че са запазили до голяма степен чудесната форма преди паузата от над 2 месеца.

“Гладбах” беше безкомпромисен срещу застрашените от отпадане Айнтрахт във Франкфурт и с много ефективна и стегната игра спечелиха заслужено с 3:1. Както казахме, първите срещи след рестарта са особено важни за самочувствието на играчите, но днес на “Жребците” им предстои след като разгледахме програмата до 34-ти кръг, най-сериозното домакинство. Срещат тим, на който паузата изглежда също не е оказало сериозно отрицателно влияние и играчите на Марко Роуз знаят цената на “двойните” точки в тези преки дуели. Головете на важни играчи като французите Тюрам и Плеа са повод на спокойствие на феновете им, които ще стискат палци пред телевизорите. Извън строя е само контузеният Закария.

Байер Леверкузен без видими проблеми прегази в Бремен друг кандидат за Втора Бундеслига – Вердер с 4:1 с попадения на Хаверц – 2 и по един за Вайзер и Демирбай. Днес обаче на “Аспирините” водени от нидерландеца Петер Бош им предстои може би най-сериозното гостуване, което според завършека си може да разплете или да заплете още повече възелът в битката между 2-ра и 5-та позиция – отборите преди този кръг са само в 4 точки и нищо чудно да се води до последната минута на последните двубои. Има и нещо друго – “Отборът на фабриката” има да си връща за две поредни загуби от този съперник на своята Бай-Арена. От състава ще отсъства само Холанд, който лекува травма.

Нека се върнем 3 сезона назад и да проследим преките срещи на съперниците, интересното е, че успехите винаги се дублират – 2016-та 2017-та – два успеха за “Гладбах” – 2:1 на този стадион и 3:2 като гост. През 2017-та – 2018-та – Леверкузен си го връщат с две големи победи – убедително 5:1 на този терен и 2:0 на своя земя. През миналото първенство – пак две победи за “Жребците” – 2:0 у дома и 1:0 като гости. Победа и в първата среща от този сезон с 2:1, ще имат ли сили за нов дубъл? Според нас 1-цата е възможна и с висока ставка, но двете по-малки опции – гол/гол и над 2.5 гола са по сигурни. Предлагаме ви прогноза гол/гол, получила се в последните 8 срещи на “Гладбах” в Бундеслигата – късмет на всички!