Динамо Брест – БАТЕ Борисов, 20.05.2020

Малко необичайно 10-ти кръг на Висшата Лига на Беларус започва от сряда и съперници на стадион РСК Брестски са настоящите шампиони от Динамо Брест и БАТЕ Борисов с 13 поредни титли преди това. А това се налага от факта, че на 24-ти – неделя, двата тима ще си оспорват на неутрален терен – стадион Динамо в Минск купата на страната. Така че ни очакват два много любопитни сблъсъка и е интересно как щабовете на отборите ще подходят към днешната генерална репетиция за този финал.

Динамо Брест изостава с цели 6 точки от опонента си след изиграването на почти ⅓ от шампионата и днес има добър шанс да съкрати аванса им на 3 при евентуален успех. Но в неделя предстои много важен финал и дали това няма да бъде причина Сергей Ковалчук да изгради тактика с приоритет към много по-важната среща в столицата Минск? Според нас едва ли, “Синьо – белите” в последните сезони са едни от малкото тимове дръзнали да се опълчат на хегемона БАТЕ и са с положителна статистика в преките двубои. Вярно, формата засега не е тази, която верните им привърженици искат да видят, но именно в тези срещи с голям дразнител, лидерите на тима – Милевски, Кисляк, Хачериди, Нойок… трябва да поведат съотборниците си.

БАТЕ както се и очакваше, след двете поредни загуби на старта се съвзе и малко по-малко превзе челото на класирането. Последните 5 победи, всичките с разлика и отбелязаните 15 гола показват че “Жълто – сините” водени от Кирил Алшевски имат намерение да си върнат доминацията в Беларус. А днес срещу тимът отнел им титлата победата ще е още по сладка – почти ще ги откажат от нея и ще си извоюват психическо предимство за срещата в неделя. Добрата новина е, че попаденията идват от много различни футболисти – Стасевич, Драгун, Милич и Нехайчик по 3 и Сарока и Скавис по 2. Интересното е, че 34 год. Игор Стасевич е и с най-много асистенции в лигата – цели 5.

Ето ги последните преки срещи на двата тима, не само за първенство, но и за Купата и Супер Купата на Беларус. През 2017-та на полуфинал Брест отстрани съперника с победа у дома с 2:0 и загуба навън с 0:1. През 2018-та Динамо печели финала и то на Арена Борисов след 3:2. Печели и два пъти СК – през 2018-та с 2:1 и през 2019-та с 3:1 пак Арена Борисов. За първенство – през 2018-та две победи за “Трактористите” – 2:0 у дома и 3:1 в Брест. През миналия сезон – победа за Динамо с 1:0 навън и равенство 1:1 на този стадион. Днешната среща както се подразбира има особен заряд и специфика, гостите са фаворити по коефициент в по-добра форма, но дали това е достатъчно да им се доверим. Ние избираме вариант, получил се в 4 от последните 5 преки срещи във всички състезания – голове, поне по един и в двете врати. Прогноза гол/гол и късмет!