Енергетик БГУ Минск – Смолевичи СТИ, 01.05.2020

В първия ден на месец май, уважаеми приятели, започва седми кръг във Висшата Лига на Беларус по футбол. Столицата Минск и стадион РЦОП – БГУ е мястото на събитието, а съперници са Енергетик БГУ и Смолевичи СТИ. Очаква ни любопитен двубой, и двата тима претърпяха тежки загуби в предишния кръг и ще искат да се реваншират. И само да маркираме – в сряда след драматични полуфинали – реванш за Купата на Беларус за финала се класираха шампиона от миналия сезон – Брест и БАТЕ Борисов с 13 поредни титли преди това.

Енергетик потегли чудесно сезона с 3 поредни победи, но доброто начало беше заличено с 3 поредни загуби и притеснителното е, че в тях не беше отбелязано попадение. Последната – 0:3 в гостуването в Гродно от Неман беше доста тежка с оглед сравнително равностойната игра в по-голямата част от мача. Днес “Бяло – сините” посрещат от седмата временна позиция предпоследните в таблицата и нищо освен победа няма да удовлетвори треньорското ръководство и феновете. Владимир Белявский трябва да стегне редиците, а Енергетик е тим, в който около 90% от играчите са много млади(между 19 и 22 години) и все още без достатъчен опит, но младостта си има и своите предимства.

Смолевичи е един от трите състава завърнал се в елита през това първенство, и все още чака своята първа победа – досега само три ремита и три поражения. След трите поредни загуби в началото, двете ремита в 4-ти и 5-ти кръг дадоха надежда че домакинството срещу Динамо Минск може да донесе на “Смолние”първи успех, но уви – неуспех с 1:3, въпреки привидното равновесие на терена. Възпитаниците на Александър Бразевич имат едно от най-слабите атаки – отбелязали само 3 гола в 6 срещи и главно там трябва да се насочат усилията занапред.

Последните преки сблъсъци между Енергетик и Смолевичи се играха в Първа Лига и през 2016-та бяха разменени домакински победи с по 1:0, а през 2017-та, Смолевичи спечели на два пъти пак с това минимално 1:0. Може ли три години по-късно вече в елита, головете пак да са малко? Тази опция ни изглежда доста логична, така завършват повечето срещи на тези тимове в първите 6 кръга от сезона. И така прогноза под 2.5 гола и късмет на всички. На точен резултат предлагаме 1:0.